Kort over vandreruten

1. Skelnæs pavillonen
2. Toilet

Søholt Storskov på Lolland

Vandretur på 10 km i Søholt Storskov ved Naturpark Maribosøerne på Lolland. Turen fører gennem skov med udsigt til Søndersø og åbne landskaber.

Vandreturen

Turen starter ved lille parkeringsplads og følger skovvejene til den smukke Skelnæs pavillon, hvor det er opsat at tage en pause med medbragt madpakke. Pavillonen er åben med mulighed for at sidde ved to langborde. Der er et muldtoilet tæt på. Turen kan fortsætte ud til spidsen af den lille halvø, dog kan stien være under vand og derfor ikke tilgængelig. Vandreturen fortsætter gennem skoven og kommer forbi gamle gravhøje og igennem urørt skov. Den sidste del af turen går i skellet ud til tidligere landbrugsjord, som nu omlægges til overdrev med blomster og vild natur.

Natur

I 2019 overtog Aage V. Jensens Naturfond Søholt Storskov, der omfatter 400 hektar sø, 600 hektar skov og 120 hektar agerjord. Naturfonden har fokus på at beskytte og udvikle naturområder med høj biodiversitet. Søholt er i dag en del af Naturpark Maribosøerne, og fonden arbejder målrettet på at bevare områdets rige dyreliv og naturkvalitet, samtidig med at det gøres tilgængeligt for besøgende.

Der udføres løbende naturpleje i området. Vandhuller og grøfter renses for at skabe gode betingelser for beskyttede arter som vandsalamanderen. Lysninger skabes i skovene for at fremme græsser og blomster, der gavner sommerfugle, bier og større dyr som rådyr og dådyr. Rådne træstammer får lov at blive liggende i de urørte områder, hvilket understøtter insekter og arter som flagermus og spætter.

Søholts skove er præget af stor variation, hvor 80 % består af løvskov med træer som eg, bøg, birk og ask. Der er også mindre områder med nåletræer som lærk, fyr og gran. Hele 260 hektar er udlagt som urørt skov, hvor naturen får lov at passe sig selv, hvilket giver plads til et rigt dyre- og planteliv.

Området er hjem for dåvildt, råvildt, harer, frøer, tudser og mange insekter. Søerne og skovene omkring dem tiltrækker et rigt fugleliv, herunder ænder, gæs og ynglende havørne. Fuglekig-skjul ved søerne gør det muligt at observere dyrelivet uden at forstyrre det.

Læs mere om Søholt Storskov her.

Historie

Der er masser historie i Søholt Storskov; oldtidshøje fra yngre bronzealder, volde fra jernalderen og rester fra de gamle roespor fra 1800-tallet. Disse kan ses som høje græsvoldskanter. Sporene blev brugt til at transportere roer fra markerne til sukkerfabrikkerne, som spillede en central rolle i Lollands historie.

I Skelnæs pavillonen er der en historisk beretning. Teksten lyder således:

Den ældste have ved Søholt blev anlagt i slutningen af 1600-tallet af Henning Ulrich von Lützow. Haven er i tidens ”franske stil” med vandspring, karr1aler, statuer og klippede løvhække. Den stil kalder vi nu barok, og haveanlægget ved Søholt er et af Danmarks bedst bevarede fra den periode. I begyndelsen af 1800-tallet fik herskabet på Søholt dog smag for em ny mode, den “engelske have” og Julian von Bertouch anlagde en engelsk park mellem den nye hovedbygning (1804) og Maribo sø. Skelsnæs pavillonen med dens ensomme beliggenhed i skoven er en del af det anlæg. I den engelske have, som også kaldes den landskabelige have eller den romantiske have, var hovedideen at haver skulle være natur (for englændere var det ensbetydende med et græsningslandskab med store træer) og strække sig helt ind til huset. Det var i modsætning til renæssancens og barokkens haver, som skulle være en ordnet struktur mellem buset og den vilde, ukontrollerbare natur.

11700-tallets tanker om menneskets oprindelige uskyldstilstand, og om kulturen som havde ødelagt den menneskelige lykke satte naturligvis også sit præg på haveidealerne, og tidens løsen ’tilbage til naturen” kunne vel næppe føre andre steder hen end idealet om den landskabelige/romantiske have. Det blev englænderne, der på haveområdet gjorde op med de franske barokhavers formelle former.

Information

GeografiLolland (midt)Find vejmaps.app.goo.glDistance10 kmRutetypeSkovvej og trampestiNaturLøvskov og moseMærket ruteNejHundeTilladt i snorFlere ruterJaEjerforholdPrivatShelterNejDrikkevandNejWCJa

Navigation apps

AlltrailsSe ruten

Find vej til ruten

Del ruten

Seværdigheder i nærheden

www.visitlolland-falster.dk