Kort over vandreruten
Borremose på Falster
Borremose ligger i Ovstrup Skov, som er et af de få offentlige skovområder Falster. Skoven byder på mange naturoplevelser, fortidsminder og vandreruter. I skovene er der store, gamle egetræer som er op til 300 år gamle. Skoven støder op til Borremosen, som er et særligt engområde der bl.a. omfatter Listrup Lyng og Tingsted Å.
Vandreturen
Vandreruten starter ved en stor parkeringsplads hvor der er et primitivt toilet. Herfra går ruten ad skovveje og trampestier rundt i Ovstrup skoven, som består af blandet løvskov. Først på ruten kommer man forbi Skovbørnehaven Søruphus og går på en del af Livstræsruten, som er en vandrerute til børn med fokus på gamle træer som levesteder for dyr.
Herfra videre forbi Borremose og Kvindeskoven, som er et højtbeliggende eng- og skovareal med fritgående kvæg af racen Welsh Black samt smuk udsigt over Midtfalster.
Vandreturen kommer forbi det gamle skovhus i Vesterskov (ejet af Skjørringe Gods) hvor der er bordbænkesæt. Videre gennem Vesterskov, forbi golfbanerne ved Falster Golfklub for til sidst at komme gennem den fascinerende højmose Listrup Lyng med de gamle tørvemoser.
Borremose
Borremosen og Listrup Lyng er en tørvemose på 15 hektar, der er ejet af Naturstyrelsen. Listrup Lyng er opstået som moser af fremvoksende tørvemos og Natura 2000-området “Horreby Lyng og Listrup Lyng.” Den fredede stor kærguldsmed lever ved solbeskinnede vandflader i mosen ligesom Tranen i en årrække holdt til på engene hvor den også har ynglet. Chancen for at opleve stor kærguldsmed er størst i slutningen af juni og starten af juli. Om sommeren kan du også nyde åkanderne i søerne, og om foråret kan du se snog og hugorm her. Har du gyldigt fisketegn, må du gerne fiske i søen ved Listrup Lyng.
Et af de mest spektakulære jernalderfund, der nogensinde er gjort i Danmark, dukkede op af jorden i Borremosen lige nord for Hannenov Skov i 1937. Under pløjning på en mark ved mosen fandt en tjenestekarl en halsring af guld. Ringen fra slutningen af 400-tallet vejer godt et halvt kilo og er prydet med forskellige mønstre og dyrebilleder. Den kan i dag ses på Nationalmuseet.
Urørt skov
Ovstrup Skov blev i 2024 udpeget som urørt skov. Det betyder, at den ikke længere drives efter menneskets behov og at naturen have de bedste betingelser.
Væltede træer får lov at blive liggende, til gavn for smådyr og svampe. Det giver nye levesteder til mange forskellige livsformer.
Overnatning
Der er to shelterpladser:
Ovstrup Spejdercenter – shelter kræver booking
Ovstrup Skov shelter – først til mølle
Desuden frit teltområde i Ovstrup skoven – se highlight nr. 7 på Alltrails kortet